Пролетно почистване на басейн след зимата

След дългата студена зима, пролетта носи добре дошла промяна в температурата и ни приближава до горещите летни дни. Това ни напомня за релаксиращо плуване, летни коктейли… и необходимото пролетно почистване на басейн. За да са готови личните ни басейни за плуване до лятото, е необходимо малко работа и планиране.

Отварянето на басейна през лятото изисква работа за няколко дни. Няма да отнеме много време на децата да започнат да питат: „Мамо, басейнът готов ли е вече?“ Сведете до минимум чакането и спестете здравия си разум. Започнете процеса сега, преди водата да е достатъчно топла, за да се потопите. Ето как.

деца скачат в басейн

Време за подготовка

На първо място, не отлагайте. Когато температурата се повиши над 11 градуса по Целзии, спорите на водораслите, които лежат в латентно състояние през зимата, започват да растат. Голям цъфтеж на водорасли може да се случи в рамките на няколко часа. Химичният дисбаланс, слънчевата светлина и органичните вещества ще ги накарат да растат още по-бързо. Почистването на водораслите ще струва ненужно време и пари, които лесно могат да бъдат избегнати. Когато термометърът постоянно остава над 11 градуса, е време да започнете подготовка за вашето пролетно почистване на басейн.

  1. Определете дата за отваряне на басейна, за предпочитане уикенд или няколкко дни, когато графикът ви е лек.
  2. Закупете всичките си консумативи, включително химикали и тестови комплекти.
  3. Проверете всичките си инструменти за почистване на басейна. Ако нещо трябва да бъде заменено, като например скимер мрежа или вакуум за басейн, закупете ги сега, за да са готови за работа.
  4. Подрежете храсти, надвиснали клони на дървета, цветя и други растения, за да не висят над басейна. Това ще сведе до минимум спорите и остатъците от водорасли, които попадат в басейна.

Отстранете покривалото

Около седмица преди планираното пролетно почистване на басейн, свалете покривалото (имате такова, нали?). Ако не, инвестирайте в такова още СЕГА. Първо почистете всички остатъци от отпадъци, както и застояли води от покривалото. Премахнете го и след това го закачете да изсъхне някъде извън елементите (слънце, дъжд и т.н.). Когато е напълно сухо, сгънете и съхранявайте на хладно, сухо място, докато сезонът на плуване приключи.

Огледайте основните части

Разгледайте конструкцията на басейна. Независимо дали имате подземен или надземен басейн, проверете за пукнатини, хлабави плочки, петна, цепки, разкъсвания или нещо, което може да се влоши от напрежението на водния поток и плуването. Сега е моментът да го поправите.

Не изпразвайте басейна

Не е необходимо да изпразвате басейна, освен ако смятате, че не можете да се спрвите с почистването. Тогава идваме ние на помощ с една от допълнителните ни услуги – почиствне и измиване на басейни.

Примери за случаи, в които трябва да изпразните басейна:

  • всяка основна структурна работа
  • растеж на водорасли, които са твърде дебели, за да се справите с тях.

Изпразването на басейна само за освежаване на водата може да причини щети. Ако вашият басейн е изграден върху мръсотия с висока водна маса, той всъщност може да се издигне от земята, без тежестта на водата в басейна да го задържи. Най-добрият начин да поддържате водата си чиста през зимата е … предположихте – добро покривало на басейна!

Настройка на помпата и филтъра

Проверете вашата помпа и филтър за повреди и натрупване на мръсотия. Сменете или поправете, ако е необходимо. За пясъчни филтри трябва да ги промиете. Използването на нов пясъчен филтър е още по-добре. За други малки филтри почистете или заменете мрежата.

Огледайте помпата, отворете клапаните, извадете запушалките. Стартирайте помпата и проверете за течове. Вижте манометъра. Трябва да видите мехурчета около басейна.

Проверете нивото на водата

Нормално е басейните да губят малко вода през зимата, така че ако е необходимо, долейте го с прясна вода. Ще ви е необходим подходящият обем, за да балансирате химикалите. Ако имате нужда от чиста вода, ние можем да я снабдим.

Почистете басейна

При работеща помпа прахосмучете басейна. Ако имате добро покритие на басейна, отломките трябва да са минимални. Почистете стените отстрани, стъпалата и стълбите, като се уверите, че достигате в ъглите и зад нещата, които вакуумът не може да достигне. Оставете помпата на басейна да циркулира вода за поне 24 часа, за да филтрира хлабавата мръсотия. Почистете филтърните си касети и кошници няколко пъти по време на тази стъпка.

почистване на басейн и стълба

Време за тест

Важна част от всяко пролетно почистване на басейн е качественият тест. Пускането на помпата за цял ден ще ви помогне да получите точни показания, когато сте готови да тествате химията. Една от възможностите за това е да вземете водна проба в местен магазин за басейн. Те често ще го тестват безплатно, за да измерват минерали, pH и хлор. Докато сте там, можете да се запасите с тест ленти и всякакви предмети, необходими за вашия комплект за тестване.

Балансирайте химикалите за басейна

Ето общо ръководство за идеалните нива:

  • Ниво на pH – 7,2 до 7,4. За да се увеличи, използвайте сода. За да намалите, използвайте муриатична киселина или натриед бисулфат.
  • Обща алкалност – 80 до 120. За да се увеличи, използвайте натриев бикарбонат (сода за хляб). За да намалите, използвайте муритична киселина.
  • Калций – 150 ppm до 250 ppm. Ако водата е твърде “мека” (недостатъчно калций), използвайте калциев хлорид за да я увеличите.
  • Хлор – 1 ppm до 3 ppm. Добавете течност или гранули, за да го доведете до нормални нива. Може да се наложи да добавите повече хлор през следващите няколко дни, за да го поддържате на оптимални нива.
чист басейн

Време е за плуване

След като водата е хубава и бистра и химикалите живеят в хармония, вие сте готови да плувате. Това може да отнеме седмица или повече. Поддържайте басейна си чист чрез почистване на филтри редовно и вакуум прахосмукачка поне веднъж седмично. Опитайте се да тествате химикалите си всеки ден, ако е възможно или поне няколко пъти седмично. Ако поддържате басейна си чист и химикалите балансирани, ще можете да се насладите на дълъг сезон благоприятно плуване!

Ако нямате време за всички тези стъпки за пролетно почистване на басейн, ние предлагаме следните услуги. Отводняване на басейн, измиване на стените на басейна, продухване на отводнителната система и снабдяване с чиста вода. Така ще си спестите време и нерви. Свържете се с нас!

error: Content is protected !!