Затлачена септична яма или запушен канал- какви са разликите?

Затлачена септична яма може да създаде проблеми, които много приличат на тези от запушен канал. Когато знаете как да ги различите, грижата за дома ви ще стане с една идея по-лесна. Ето какво трябва да знаете.

Защо дренажите се запушват, когато септичната яма започне да връща?

Септичната яма е подземен резервоар. Всички отпадъчни води от къщата се оттичат в септичната яма и бавно я запълват. Входът в септичната яма обикновено е близо до върха. Също така близо до горната част на резервоара има тръба, която води в двора, в зона, известна като дренажно поле.

Когато водата в септичната яма достигне определено ниво, този дренаж извежда водата от резервоара и в земята около резервоара. Почвата филтрира водата и премахва бактериите. Когато водата от септичната яма достигне подпочвените води, тя е сравнително чиста.

Ако тръбата, водеща към дренажното поле, се запуши, септичната яма ще се напълни без източване на вода. В крайна сметка водата ще се върне обратно в тръбата, водеща към къщата.

Когато водата тръгне обратно през главната линия, сифоните ще започнат да губят способността си да се оттичат правилно. Ако септичната яма е напълно запушена, водата бързо ще се върне обратно в къщата. Ако септичната яма е само частично запушена, дренажите ще станат бавни, тъй като водата се бори да навлезе в септичната яма.

Как можете да разберете, че имате затлачена септична яма?

Когато септичната яма започне да се затлачва или запушва, много собственици на жилища погрешно смятат, че проблемите им с дренажа се дължат на запушване на тръбата. Понякога е трудно да се направи разлика между затлачена септична яма и запушен канал. Най-големият признак, че проблемът е септичната яма, е, ако всички канали в къщата са бавни наведнъж.

Когато септичната яма се върне обратно, каналите на по-ниски нива в къщата ще бъдат засегнати първи, тъй като те са най-близо до септичната яма. Обикновено това са сифони на душове, в сутерена и тоалетни в най-ниските стаи на къщата. Освен че стават бавни, те могат да започнат да издават странни звуци, като бълбукане.

Това е различно от запушване на тръбата, водеща към главната линия. Локалните запушвания обикновено засягат само едно място или няколко свързани тела. Ще забележите, че една тоалетна е бавна или може да забележите, че две свързани мивки имат проблеми с източването. Ако другите инсталации в къщата работят добре, това е индикация, че има запушване в къщата, а не в септичната яма.

Можете ли сами да отстраните запушването на септичната яма?

Запушването на септична яма не трябва да се отстранява от някой, който има минимално обучение или липса на инструменти. Ако смятате, че вашата септична яма е запушена, обадете се на фирма за изпомпване на септична яма, за да отстраните проблема.

Ако смятате, че запушването е в тръбата вместо в септичната яма, може да успеете да го поправите сами. Поръсете сифона със сода за хляб, след което изсипете оцет в тръбата. Оставете сместа да престои в тръбата за час-два. Накрая изплакнете с гореща вода. Ако запушването е малко, това може да е достатъчно, за да изчистите тръбата.

Ако запушването е значително, използвайте шнек, за да изчистите запушването. Шнекът има дълъг, твърд кабел със заострен, усукан край. Ако кабелът може да достигне запушването, тогава натискането на кабела в тръбата може да помогне за изчистването на запушването. Ако не можете да изчистите запушването с някой от тези методи, може да се наложи да се обадите на професионалист.

Какво можете да направите, за да предотвратите затлачване на септична яма?

Запушванията в септичните ями възникват по различни причини. Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да предотвратите запушването на септичната яма, е да я изпомпвате редовно. Много септични ями трябва да се изпомпват на всеки месец или няколко месеца в зависимост от капацитета и броя ползватели в имота. Можете да разберете колко често трябва да се изпомпва вашата септична яма, като се консултирате с вашия специалист по поддръжка на септична яма.

Какво трябва да направите, ако подозирате, че има проблем със септичната яма?

Ако имате проблеми със запушванията в имота си и подозирате, че проблемът идва от вашата септична яма, свържете се с реномирана компания за септични ями. Вашата компания за септични ями може да провери вашия резервоар и да ви каже дали резервоарът трябва да бъде изпомпван. Ако резервоарът не трябва да се изпомпва, тогава запушването може да е някъде в главната линия, водеща от къщата, или в дренажните тръби близо до запушеното приспособление.

За повече информация относно запушванията и септични ями, свържете се с НИКМАН КАНАЛ СЕРВИЗ. Ще се радваме да отговорим на вашите въпроси и да ви дадем повече информация.

затлачване на септична яма
error: Content is protected !!