Засаждане на жива елха след празниците – какво трябва да знаем?

Коледната елха е в центъра на нашите домове през Коледа, носейки радост през целия празничен сезон. Живата елха е още по-специална и затова разбираме защо повече семейства я избират. Но какво да кажем, когато празненствата свършат? След Коледа, украсите се прибират и често е тъжно да видим как елхата си отива. Въпреки това, някои видове дървета могат да бъдат засадени навън след Коледа. Ето и нашите съвети от специалисти за засаждане на жива елха.

Както може би знаете, ние сме специализирани в опазването на големи дървета и разполагаме със специална машина за преместването им.

Научете повече тук или в нашия блог “Защо да изберем преместване на дървета?”

Сега към същността на този блог за засаждане на жива елха след празниците!

Какво дърво да закупим?

Ако желаете да продължите живота на Вашата Коледна елха е задължително да закупите такава с корени или коренова топка. Дърво, което е отсечено над корените, по същество е мъртво и не може да бъде засадено навън. Много хора сега купуват живи коледни елхи в саксии, а не отсечени дървета. Те обикновено са по-малки, но издържат по-дълго и запазват иглите си по-дълго.

Засаждането на елхата е възхитителна цел, но често неуспешна на практика. Това се дължи на промяната в условията: преминаване от затоплена вътрешна среда към мразовита, ветровита градина. Растенията не са свикнали с този вид внезапни и драматични промени и за съжаление не оцеляват. Но успешното засаждане на коледно дърво в градината не е невъзможно. Просто трябва да дадете на дървото време да се аклиматизира и много вода.

Няколко лесни съвета за засаждане на жива елха

ОПРЕДЕЛЕТЕ ВИДА ДЪРВО

Преди да започнете, си струва да проверите какъв тип дърво имате, тъй като това ще повлияе на вероятния успех. Има два основни типа: отглеждани в контейнери/саксия и преместени в контейнери/саксия. Дърветата, отглеждани в контейнери, са по-скъпи, но е много по-вероятно да оцелеят при засаждане, тъй като не са имали скорошни увреждания на корените. Преместените дървета може да оцелеят, но може да не живеят толкова дълго, колкото пише на етикета.

ПОДГОТОВКА ЗА ЗАСАЖДАНЕ НА ЖИВА ЕЛХА

Поддържайте Коледното си дърво хладно и добре напоено, докато е на закрито. Силният контраст между прекрасната топлина и ледените януарски ветрове може да повреди и дори да убие дървото, така че не го поставяйте точно до камината или радиатора. Можете също така да поставите кубчета лед в саксията, за да осигурите по-постепенно поливане.

Ако времето е особено мразовито, опитайте внимателно да аклиматизирате дървото към външни температури, като първо го поставите в гаража или неотопляема оранжерия за няколко седмици.

ЗАСЯВАНЕ НА ДЪРВОТО

Не забравяйте да изберете сух ден, когато земята не е замръзнала или преовлажнена. Може да си струва да изкопаете дупката в по-топло време и да запазите почвата за по-късно, особено в райони, които са по-податливи на замръзване или сняг – по този начин, когато става въпрос за засаждане на дървото, дупката вече е подготвена. Поливайте дървото наистина добре, за да хидратирате корените и да улесните премахването на саксията. Изкопайте дупка малко по-широка от кореновата топка и извадете дървото от контейнера.

Засадете дървото в дупката, като се уверите, че получавате правилната дълбочина. Кореновата топка и стволът не трябва да се заравят по-дълбоко в земята, отколкото са били в саксията. Напълнете дупката с почвата и я напоете добре, като не забравяйте да я поддържате хидратирана по време на всякакви сухи периоди. Ако дървото изглежда нестабилно или може да бъде пренесено от вятъра, тогава е добра идея да го подпрете с колче, докато се закрепи правилно.

За най-добри резултати нанесете органичен мулч около основата на дървото и следете влажността на почвата около него.

СЛЕДВАЩАТА КОЛЕДА

Следващата Коледа имате две възможности, за това какво искате да правите с вашето дърво. Може да се изкопае отново и да се внесе вътре, за да донесе отново Коледно настроение, но е вероятно това да причини големи щети на корените и е малко вероятно да оцелее, ако се опитате да го засадите отново навън. Драматичните температурни промени между горещо и студено, плюс увреждане на корените, могат да бъдат фатални.

Другият вариант е да го оставите там, където е отвън, и да го украсите с външни светлини. По този начин, когато се взирате в градината си, можете да погледнете към дървото и да се насладите на очарователната празнична природа, която създава на открито.

Ако искате да внасяте едно и също дърво, обратно в къщата всяка Коледа, по-добре е да не го засаждате в градината. Може да успеете да оставите това дърво в неговата саксия или да го прехвърлите в малко по-голяма саксия, но имайте предвид, че драматичните промени в климата ще стресират дървото, което ще го направи по-малко вероятно да оцелее.

error: Content is protected !!