Запушване на канализация и как да решим проблема

Запушванията на тръбопроводите могат да възникнат в градски апартамент, в частен имот, както и във всяко индустриално съоръжение. Ако запушването е сложно, то най-подходящото почистване на запушена канализация е хидродинамичното.

За разлика от други видове почистване, този метод ни позволява бързо да почистим канализационната система. Хидродинамичното промиване е напълно безопасно за метални, пластмасови и азбестови тръби, тъй като почистването се извършва с обикновена вода под налягане.

Видове и причини за запушване на канализацията

Всяка канализационна система е склонна към запушвания. Запушванията могат да се появят поради различни причини. Най-честите са продължителната експлоатация на тръбите или нарушаване на правилата за използване на тръбопровода като попадане на чужди предмети в тръбите. В допълнение, те могат да бъдат причинени от отлагания на мазнини по стените на тръбите или несъвършенство при монтажа на системата. По правило при запушване на канализация, причините се разделят на следните видове по своята същност. Нека ги разгледаме.

  • Минерално запушване на канализация – възниква от окисляването и образуването на ръжда върху тръби, изработени от метал. Диаметърът на тръбата намалява поради постепенното натрупване на отлагания от ръжда и варовик. В резултат на това движението на течността се нарушава.
  • Технологично запушване на канализация – възниква поради неправилен дизайн на тръбопровода или поради грешки в полагането на канализационни клонове;
  • Механично запушване на канализация – наблюдава се, когато строителни отпадъци или други големи чужди предмети попаднат в тръбата;
  • Оперативни блокажи – появяват се след продължително използване на канализационната система, когато частици храна, мъх, косми и др. са прикрепени към вътрешността поради образувания мастен слой;

Как да решим проблема със запушването на канализацията?

“Направи си сам” метода в България е много популярен, но и често причината за възникване на още по-големи проблеми с канализацията. Затова е най-добре да се консултирате с профисионалисти, което ще Ви спести време и главоболия.

Ние предлагаме хидродинамично почистване на отпадъчните води, което започна да се прилага сравнително наскоро, но само за няколко години се превърна в най-ефективния и безопасен метод. Основното му предимство е неговата гъвкавост. Хидродинамичният метод може да се използва за почистване на вътрешни и външни канализационни мрежи в различни съоръжения.

Хидродинамичният метод за почистване на канализация перфектно измива вътрешната повърхност на тръбата и възстановява способността ѝ да се оттича. Отапдъците получаващи се от каналоочистването се изпомпват, извозват или преработват.

От особена важност е изборът на подходяща дюза, което зависи от причината за запушването и необходимата мощност на струята. Трябва да се отбележи, че дюзите могат да се различават не само по форма или обхват, но и по ъгъла на разпространение на водното налягане. За да бъде определен точният проблем и съответно избора на подходяща дюза, ние предлагаме и видеодиагностика на канали. За видеодиагностиката можете да прочете повече в нашия блог пост по темата.

Ние, от НИКМАН Канал Сервиз разполагаме с различен тип каналопочистващи дюзи. Те са стандартни, роторни, вибрационни и фрези, с които безпроблемно почистваме всякакъв вид отлагания в тръби с диаметър от 30 мм до 2000мм.

Нашите каналопочистващи услуги се предлагат на територията на Варна, Добрич и Русе.

Имате ли въпроси към нашия екип от експерти? Изпратете своето запитване тук.

error: Content is protected !!