Видове септични ями: 5 различни опции

Покрай Covid-19, забелязваме изместване към извънградски обекти, дали за по-дълъг престой или за целогодишно живеене, хората търсят спокойствие и по-малко зелени сертификати. Често отговаряме на въпроси за различни видове септични ями – как функционират, какви са различните видове и как да се поддържат. Синтезирахме отговорите тук, за да са ви полезни при изграждане на нови септичнни ями или информация за стари.

Части на септична система

За да работи септичната система са необходими два основни компонента – септична яма и дренаж. Септичната яма е водонепроницаема кутия с входящи и изходящи тръби. Отпадъчните води се вливат в септична яма и остават там достатъчно дълго, за да се разделят твърдите вещества и течностите на три слоя.

Слой №1

Най-горният слой се образува, когато твърди частици, по-леки от водата (като масло и грес) изплуват до върха, за да създадат слой от нагар.

Слой №2

Средният слой включва частично избистрени отпадъчни води.

Слой №3

Долният слой се създава, когато твърди частици, по-тежки от водата, се утаят на дъното на резервоара, за да образуват слой от утайка.

Слой номер 1 и номер 3 остават в резервоара, където естествено срещащите се бактерии ги разграждат колкото е възможно повече. Твърдите вещества, които не могат да бъдат разградени, остават в резервоара, докато резервоарът не бъде изпомпан. Така намалява наличното пространство в резервоара. Слоя от избистрената течност е притиснат между слоевете 1 и 3. Тази течност напуска резервоара и се абсорбира в почвата, където се филтрира през чакъл и почва.

Предимства на септичната яма

Има много причини хората да предпочитат септична система. Тъй като различните видове септични ями третират и изхвърлят битовите отпадъчни води на място, те са по-икономичното решение в селските райони. Това е така защото имотите там са по-големи и разположени на по-големи разстояния един от друг. Септичните системи не изискват инсталиране на мили канализационни линии, което ги прави по-евтини за инсталиране. От друга страна, септичните системи изискват поддръжка и ангажимент за правилно използване. Ако има наличен избор, а понякога няма, човек трябва да помисли дали предпочита да има удобство на използване и допълнителни разходи за канализационни линии, или допълнителна отговорност за поддръжка на септичната система и по-ниски общи разходи.

Традиционни видове септични ями

  • Бетонни септични ями – Тези издръжливи резервоари обикновено издържат няколко десетилетия. Въпреки че, ако бетонът се напука, този тип резервоар може да позволи на отпадъците да изтекат навън, a подземните води да проникнат вътре. При голямо наслояване в бетонна септична яма, запушването може да повлияе на изтичането на вода.
  • Стоманени септични ями – Стоманата по своята същност е издръжлив материал, но такъв вид септични ями, обикновено издържат само 25 години, преди да започнат да ръждясват. Поради тази причина стоманените септични ями са по-малко вероятно да бъдат избрани от собствениците на жилища. Когато корозията започне на покрива на стоманен резервоар, той може да стане твърде слаб, за да издържи тежестта на земята над него. Ако това се случи, животно или човек може да падне в резервоара. За да спестите пари, капакът на стоманен резервоар може да бъде заменен, ако останалата част от уреда е структурно здрава. Собствениците на имоти трябва да следят за образуване на ръжда на входните и изходните прегради.

Нови видове септични ями

  • Септични ями от фибростъкло – Септичните ями, направени от фибростъкло, няма да се напукат като бетон или ръждясват като стомана. Резервоарите от фибростъкло също са значително по-леки – това ги прави по-лесни за инсталиране, но също така означава, че е по-вероятно да се изместят, когато околната почва стане наситена.
  • Пластмасови септични ями – Пластмасовите резервоари са издръжливи, леки и сравнително евтини. Пластмасовите септични ями няма да ръждясват и са по-малко податливи на напукване в сравнение с бетона. Тези резервоари са много леки, което ги прави лесни за инсталиране. Те обаче са толкова леки, че са склонни да се повредят по време на монтажа. Освен това пластмасовите резервоари могат да изплуват на повърхността, ако не са монтирани правилно.
  • Аеробни септични ями – Тези резервоари се захранват с електричество и често се монтират, когато други резервоари в даден имот са се повредили. Аеробните резервоари са до три пъти по-скъпи. Те са по-ефективни и изискват по-малки дренажни полета, което може да бъде огромна полза за по-малки имоти. Тези резервоари изискват по-честа поддръжка, но като цяло издържат много години.

След като разберете, с какъв вид септична яма разполагате, ще знаете и колко често трябва да бъде изпомпвана. Ако не се чувствате сигурни да вземете решение, ние сме винаги насреща за консултация в регионите на Варна, Добрич и Русе.

Горе, в дясно на тази страница, ще откриете блог с още информация за поддръжката на различните видове септични ями. Разгледайте всички наши услуги като транспортиране на отпадъци,почистване на дерета и озеленяване, тв инспекция и локализация, почистване на събирателни шахти и септични ями.

два камиона за отпушване на канали и септични ями

“НИКМАН КАНАЛ СЕРВИЗ” разполага с най-модерната техника на територията на България.

Ние вярваме, че чистата вода е чиста природа!

error: Content is protected !!