Полезни съвети за озеленяване на двор

Едно от предимствата да живееш в къща е, че най-вероятно към нея има двор, който може да се превърне в красива градина. Ние Ви препоръчваме да се доверите на специалисти, но в случай, че сте решили да опитате сами, тук ще откриете важни съвети за озеленяване на двор. Съвети от нашите специалисти в озеленяването, подбрани специално за начинаещи градинари. Ландшафтният дизайн е нещо много специфично, изисква доста познания, въображение и творческо мислене.

1. Решете за какво ще ползвате градината

Един от най-важните съвети за озеленяване на двор е да определите каква градина искате. Това, разбира се, зависи и от това къде се намира къщата Ви. Ако я ползвате като вила, то това означава, че едва ли ще я посещавате всеки ден, а по-скоро само през уикенда. Тогава е добре да се насочите към растения, които не изискват ежедневна поддръжка. Има голямо разнообразие от храсти и дървета, които не изискват всекидневно поливане, подстригване или често местене.

Ако пък ще правите градина в къщата, в която живеете, тогава е хубаво да определите дали дворът ще е разделен на зони. Например може да има зона за цветя, за игра или такава за почивка.

озеленяване на двор

2. Изгответе план

След като сте избрали предназначението на градината е хубаво да имате ясно изготвен и начертан план. Тук не е важно колко добре рисувате, а да направите скицата така, че да можете сами да си я разчетете. Опитайте да определите максимално точно къде ще има растения, къде ще бъдат пътеките, ще има ли барбекю, беседка. Разгледайте добре кои са слънчевите и кои са сенчестите зони в двора. Задачата няма да е никак лесна, но след това ще е доста по-удобно за работа и грешките ще са по-малко. След като сте готови с Вашия план, проверете добре дали и от къде може да си набавите всичко, от което ще имате нужда.

план за озеленяване на двор

3. Не забравяйте оградата

Хората обикновено гледат на оградата само като граница на имота която да предотврати чуждо нахлуване. Тя обаче е много повече. Тя е част и обикновено дори е завършващият детайл от дизайна на двора. В днешно време има богат избор от видове – камък, дърво, желязо, тухли или просто бетон. Всеки материал има своите предимства и съответно недостатъци, за това е важно да бъде съобразен с дизайна. Един от най-модерните видове в момента е живият плет. Това обаче значи, непрестанни грижи ако не всеки ден, то поне веднъж на няколко дни. Подходящи растения за жив плет са Туя, Тис, Кипарис и Котонеастер.

ограда за озеленяване на двор

4. Планирайте алеите правилно

Тази стъпка от нашите съвети за озеленяване на двор може да звучи малко сртанно, но е също толкова важна, колкото и останалите. Обмислете добре къде ще разположите пътеките и направете така, че чрез тях да стигате бързо и удобно до всяка точка по градината. След това внимателно изберете и настилката, като тук дори Ви съветваме да се консултирате със специалист. Покритието трябва да бъде едновременно лесно за почистване от сняг, вода, кал, прах, листа и също така да не се хлъзга. В четирисезонен климат като нашия, то трябва да е устойчиво на износване, слънце, вода, студ и сняг. Освен това трябва да издържа на сериозни натоварвания.

алеи при озеленяване на двор

5. Водата придава завършен вид

Един двор има много по-завършен вид, когато през него преминава вода. Без значение дали ще поставите изкуствена рекичка, фонтан или естествен басейн, който ще отклоните през двора си, бъдете сигурни, че хармонията ще е пълна. Хубаво е водоемът Ви да е в близост до кътчето за отдих и да няма над себе си дърво, тъй като често ще трябва да го чистите.

мост над рекичка

6. Същността на озеленяването

След като вече сте направили план на отделните зони във Вашият двор. Отговорили сте на въпроси като къде има пряка слънчева светлина и къде е по-сенчесто, е време да помислите за озеленяването. Ако обичате през цялата година да гледате зеленина, то може да изберете вечнозелена растителност. Това най-често са иглолистни видове, но има и широколистни такива. Ако сте фен на цветните градини, то може би е по-подходящо да изберете растения с последователен цъфтеж. Важен съвет за озеленяване на двор е да засаждате високите растения зад ниските. Това, над което най-много трябва да помислите, е моравата. Един красив зелен килим е задължителна част от двора. Има най-общо два начина да се сдобиете с такъв,чрез посяване на семена или с полагането на чимове. 

косачка за морава

7. Декорацията

джудже декорация за двор

Екстериора е не по-малко важен от интериора. Това дава завършен вид на двора, а декорацията може да бъде от различни фигури като градински джуджета или дори вещи от бита. Идеите наистина са много, а всичко във визията зависи единствено от Вашия вкус.

Превръщането на поляна в градина е сложен и не лек процес, който обаче създава неповторимa зона за релакс и позволява да се отпуснете след натоварената седмица по един от най-добрите начини – сред природата!

Ако сте намерили нашите съвети за озеленяване на двор за полезни и решите да се доверите на професионалисти, ние от НИКМАН Канал Сервиз сме насреща! Вижте повече за нашата услуга озеленяване и за другите ни допълнителни услуги тук.

Свържете се с нас още сега за да обсъдим Вашият проект! Ако къщата Ви се намира извън града и имате септична яма, не се колебайте да ни потърсите! Разгледайте нашата страница за Почистване на събирателни шахти и септични ями

error: Content is protected !!